СРПСКА ЈЕ СТАРИЈА ОД ДЕЈТОНА! Додик уздрмао Сарајево: Нећемо гинути за спас нечега што нико не жели да спаси

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска остаје посвећена примени слова Дејтонског споразума, али да сигурно неће гинути за спас нечега што очигледно нико не жели да буде спасено.
– Можда је највећи проблем у БиХ што су Дејтонски мировни споразум многи схватили као привремени споразум, привремено решење којим је тек заустављен рат, а да им нико није јасно потцртао да је њиме успостављен и нови политички систем у БиХ. Систем у којем је у анексу 4 Споразума, што је Устав БиХ, уписана и Република Српска, као један од два конститутивна ентитета – навео је Додик
Он је додао да су управо из осећаја те привремености споразума, Бошњаци помогнути међународним фактором оличеном у високом представнику од самог почетка чинили све да се Споразум, ако не повуче, онда бар измени у њихову корист, у чему су и успевали.
– Чини се да је ових 25 година прошло управо у надгорњавању једних да се споразум промени и других да се споразум примени. БиХ је тако коцкала своје године у политичким играма које су, на крају, коштале управо и само њу – истакао је Додик.
Према Додиковим речима, сви апсурди примене Дејтонског мировног споразума скупили су се у мандату високог представника који, по Споразуму, има надлежност тумача.
У стварности, истакао је Додик, та улога је кориштена за наметање решења, кажњавање политичког мишљења, дискриминацију појединаца одузимањем њихових основних људских права.
– Тако је БиХ од договорене државне заједнице, која је састављена од Републике Српске и Федерације БиХ, претворена у феуд неизабраних међународних представника који су по потреби преузимали улогу и законодавне и извршне власти, чиме су у потпуности урушили унутрашњи суверенитет БиХ. Од тумача Споразума, што му је мандат који проистиче из анекса 10 Споразума, високи представник већ 25 година креира решења мимо Устава, закона и против самог Споразума којим је установљен – наводи Додик.
Он истиче да је врхунац те антиуставне активности успостављање Суда и Тужилаштва БиХ, правосудних институција које није предвидео сам Устав БиХ, дакле Споразум.
– Цинизам је већим учинио Уставни суд БиХ који је такве активности прогласио уставним, а грађанима послао поруку да живе у окупираној и обесправљеној држави. Оснивање Суда и Тужилаштва БиХ била је озбиљна прекретница у политичким кретањима у БиХ, јер је постало јасно да је у БиХ суспендовано право и то с највише правне инстанце. Земља без правне сигурности није пожељна ни за оне који у њој живе, ни оне који би случајно дошли у њу – нагласио је Додик.
Он оцењује да је Дејтонски споразум у протеклих 25 година мењан са једним циљем: да оствари ратни циљ Бошњака, односно да централизује БиХ, што је умотавано у фолију ефикасности и интеграција, као да у свету не постоје високо децентрализоване а ефикасне земље.
– Жртва те “ефикасности” све време је била Република Српска која је у доброј мери развлашћена, а други део БиХ ни до данас није прихватио политичку чињеницу која се зове Република Српска. Када се подвуче црта и анализирају ефекти присилне централизације БиХ коју су силом бонских овлаштења проводили високи представници, не можемо наћи ниједно место које се показало оправданим за такву врсту интервенције. БиХ је добила безброј агенција, дирекција, без икаквог реалног ефекта на живот грађана – каже Додик.
Додик наводи да је администрација на заједничком нивоу попримила нестварне обиме и за 10 пута већу земљу од ове.
– Примена Дејтонског споразума могла је бити бесплатна. Промена Споразума БиХ је коштала милијарде, а што је важније коштала је поверења у које су се заклињали и иза кога су се сакривали они који су то радили. Данас, 25 година касније, ми као да још стојимо на почетку приче о томе каква БиХ може да опстане, са истим неповерењем са којим се ушло у преговоре у Дејтону. Може да опстане она БиХ из слова Дејтонског споразума који је изгледа био и остао најбоља мера унутрашњих односа овдје – сматра Додик.
Према његовим речима, све што би било ново насиље над правима која Српска баштини из тог Споразума водило би нужно дисолуцији БиХ.
– Међународни експеримент би требало да заврши, високи представник да се повуче, а будућност БиХ препусти легално изабраним представницима конститутивних народа. Одласком високог представника из БиХ појачао би се преговарачки капацитет свих, јер нико више не би могао да рачуна на помоћ са стране. Што дуже буде користила инвалидско помагало, што је у овом случају високи представник, БиХ има све мању шансу да икада прохода сама – нагласио је Додик.
Додик наводи да, кад год се јасно каже “или дејтонска БиХ или никаква”, из другог дела БиХ добија се одговор да Република Српска нестаје чим нестане Споразум и да при томе политички Бошњаци под очувањем Дејтонског споразума подразумијевају само бонска овлаштења која ће се користити против “непослушних Срба и Републике Српске”.
– Сама идеја о повратку изворном слову Споразума у Сарајеву се чита као атентат на државу коју нису добили 21. новембра 1995, а коју су им мало по мало давали високи представници кршећи Споразум. У томе је сва суштина нашег разилажења када је у питању примена онога што је потписано у Дејтону 1995. године – истиче Додик.
Он је нагласио да Република Српска остаје посвећена примени слова Дејтонског споразума, али да сигурно неће гинути за спас нечега што очигледно нико не жели да се спаси.
– И то говоримо без бојазни за наставак правног и политичког живота Српске. Република Српска проглашена је 9. јануара 1992. године и старија је од Дејтонског споразума – рекао је Додик.
Он је навео да су то уважили и преговарачи тог времена који су припремали мировну конференцију у Дејтону, а којој су претходили њујоршки и женевски принципи у којима је Република Српска препозната као политичка чињеница.
Додик каже да је Република Српска потписница свих анекса Дејтонског споразума и да је заиста немогуће објаснити како нешто што је тек настало Споразумом, што упорно понављају Бошњаци, може тај исти споразум да потпише.
– Зато би било добро да се одагнају све дилеме по питању тога шта је од чега старије и шта из чега извире и да чистих рачуна отворимо дијалог о будућности, не бјежећи од свих могућности. Можда у једном таквом дијалогу дођемо до закључка да је мјера заједничког живота на овим просторима дефинисана управо Споразумом на који се сви позивају, али не у исто време и не на истим дијеловима. А можда и у ФБиХ схвате да привремена решења најдуже трају – истакао је Додик.
Коментаришући 25 година од потписивања Дејтонског споразума, он је истакао да Република Српска обиљежава потписивање Споразма, за разлику од Бошњака.
– То је за нас празник, јер смо сматрали да треба славити мир, што у другом делу БиХ никада није урађено – поручио је Додик.
Додик: Консензус о европском путу – вредно достигнуће БиХ
Додик је оценио данас да је потписивање Дејтонског споразума историјски датум за цео свет, јер је успостављен мир на основу политичког договора о политичком систему у БиХ и омогућена стабилност и помирење.
Он је, након састанка чланова Председништва БиХ с високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом, рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре, као и да апстрактна прича о грађанима неће моћи да пружи резултате.
Додик је истакао да Република Српска обележава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ, преноси РТРС.
Он је оценио да је консензус у БиХ око Европске уније вредно достигнуће које је постигнуто у БиХ.
– Замолили смо Вас да учините све да у идућој години БиХ добије статус кандидата. То је нова динамика која би пружила нове услове и околности за градњу свих оних ствари које сте нас подучили – поручио је Додик Борељу.
Додао је и да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона.
– Део тога смо решавали кроз аранжман са ММФ-ом и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да треба нови пакет помоћи како би могли да превазиђемо изазове у неколико наредних месеци – указао је Додик.

 

ПРЕУЗЕТА СА: НОВОСТИ ОНЛАЈН

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email