Да ли је председник Српске академије наука и уметности поново изнео само своје приватно мишљење – МИРЈАНА АНЂЕЛКОВИЋ-ЛУКИЋ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Да ли председник Српске академије наука и уметности, господин Владимир Костић кад иступа на некој телевизији, може да износи своје лично мишљење? Наравно да може и интервју који је дао телевизију Newsmax adria је и био управо то, његово лично мишљење о ситуацији данас у Србији и свету. Оно што је спорно у овом интервјуу је његов одговор владици Григорију, што се из интервјуа не може изричито закључити и због тога председник САНУ тврди да уопште није рекао то што му се приписује. Наравно, уколико се не зна да је доктору Костићу владика Григорије одговорио да се не слаже с њим да Косово није српско и да што пре треба то схватити. https://www.standard.rs/2021/01/08/v-kostic-kosovo-nije-nase-to-sto-pre-treba-shvatiti/. Дакле, ово је питање о коме се председник САНУ у интервјуу није децидно изразио, али се зна да се његов одговор владици Григорију управо односи на проблем Косова.
Српска академија наука и уметности, се никад јавно не изјашњава о битним питањима важним за Србију, пре свега о Косову и Метохији, о школству, које нам је потпуно убогаљено самом чињеницом да нам уџбенике штампа и уређује немачка издавачка кућа „Клет“.
Јавна изјава председника САНУ да Косово и Метохија су дефакто изгубљени коју је дао 2015. године наишла је на одијум у српској јавности, а тадашњи председник Србије, Тома Николић је тражио његову оставку. Оставку наравно није дао, рекао је да је то његово лично мишљење и на томе се све завршило.
После 2015. године, председник САНУ је приватно дао само један интервју листу „Курир“ с пролећа 2020. кад је са супругом био смештен у болницу због заразе ковидом. Ту је похвалио пожртвованост својих колега у лечењу њега и супруге. И то је било заиста приватно!
Ове године, 2021. Председник САНУ поручује владици Григорију да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски. Косово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Костић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву. Шта значи да се владика „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски? Да ли се овим „херојским осећањем“ подсмева нашој народној поезији и јуначким песмама, што је неправедно укинуто у школама?
Грађане Србије занима да ли је ово мишљење генерални став САНУ, да ли је председник добио мандат да то заједничко мишљење изнесе пред телевизијски аудиторијум? Ако је то његово лично мишљење, а налази се на челу једне од најзначајнијих установи у Србији, онда би било разумно да поднесе оставку и да се повуче у миран пензионерски живот и из мира своје радне собе у властитом стану, изјављује шта год хоће, па и да је земља равна плоча. Овако, са овог места, он нема право да дефетистички делује и иде на руку највећој издаји у историји српског народа која се дешава од 2000. године, нарочито од 2012. до данас, а кулминирала је предајом електроенергетског система Србије Косову и Метохији. За осам година како је на власти, председник СНС је све урадио да српска покрајина буде извучена из Србије и постане држава. Ради управо оно што су Тито и Кардељ зацртали као будућност Косову и Метохији кад су 1946. године „припојили“ српску територију КиМ Србији као Аутономну покрајину. Завршава се њихов започети, подмукли план за растакање Србије. Ако председник Србије и његова „елита“ имају намеру да признају лажну државу Косово и Метохије, онда су све жртве рата за Косово и Метохију обесмишљене и безвредне! У председникову „елиту“ ево, уврстио се и сам председник САНУ!

Било би корисно да председник САНУ погледа како су од Србије украдене територије и припојене Косову и Метохији, приказано је на доњој слици. Види се колико је Косово било 1946. гдине и како су му додаване српске и нешто мање црногорске територије да би се Србија што више смањила и казнила.
За господина председника Српске академије наука и уметности би било лековито да погледа нарастање Косова и Метохије после „ослобођења“ Србије, а на њен уштрб!

Не знам да ли господин председник зна за ове карте, али ако зна тим горе. Уместо да се залаже да се на неки начин Србији врати оно што јој је отето, а то није мали део теритрије, он се дефетистички залаже за отцепљење и тиме даје ветар у леђа српској однарођеној власти.
Српска академија наука и уметности је издала каталог из кога се види да су урадили заиста много. Њихов трогодишњи Каталог издања https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/12/katalog-izdanja-SANU-2020.pdf представља издавачку делатност Српске академије наука и уметности од 2018. до 2020. године. У наведеном периоду Српска академија наука и уметности у Београду, са огранцима САНУ у Новом Саду и Нишу, као и Центром за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, објавила је укупно 161 публикацију. Заиста су били веома запослени! Лепо и корисно, али помало јалово. Никад се нису јавно огласили ни по једном питању важном за опстанак Србије, што је недопустиво! Међу објављеним публикацијама је и она о мини хидроцентралама. Да ли се неко од академика у име САНУ на неком округлом столу или на некој конференцији за штампу јавно изјаснио о штетности таквих постројења? Да српска јавност схвати колико је то штетно по животну средину? Међу објављеним монографијама нема оне која садржи радове излагане 2017. на Хемијском факултету о загађењу Србије после агресивног бомбардовања НАТО 1999. године!
На крају председник САНУ поручује владици Григорију, који га је очигледно врло узнемирио, следеће: „И зато бих и хтео да кажем том владики, пустите пароле под којима се осећамо херојски и сигурно. Хај’те ми, ако Бога знате, да седнемо и да се договоримо шта је нама чинити у свету који се око нас мења брзином коју не можемо да пратимо“. Због чега САНУ није раније организовала такав сусрет са свим релевантним снагама у Србији, онда када је могло нешто корисно да се уради, мада ни сада није касно. Постоје у САНУ веома сукобљена, чак непријатељска мишљења међу појединим академицима, о чему је својевремено писао двонедељник „Сведок“, тако да није ни чудо што се из Академије не може чути никакав заједнички закључак или предлог о томе шта нам ваља чинити.
Господин председник Српске академије наука и уметности у јавности није и не може бити приватна личност, он је председник једне од најзначајнијих научних и културних установа у Србији и његова реч се далеко чује! Његове изјаве морају бити уподобљене на корист српском народу, његовој култури, науци, здравству, школству и свим актуелним темама.

Др Мирјана Анђелковић Лукић

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА: КОРЕНИ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email