Ризици и претње безбедности Републике Србије – предавање на Факултету политичних наука

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Професор др Митар Ковач је у среду, 20. децембра на Факултету политичких наука одржао предавање на тему „Ризици и претње безбедности Републике Србије“. Предавање је одржано на позив патриотског студентског удружења Бастион са Факултета политичких наука у Београду.
Говорећи о овој увек, а у данашње време посебно занимљивиој теми, професор Ковач је дао основна обележја и виђења актуелних безбедносних ризика и претњи на глобалном, европском и регионалном нивоу и њихове рефлексије и утицаје на безбедност Србије и региона. У предавању је посебно наглашено неколико кључних тачака и региона у свету које су извор нестабилности, претњи и потенцијалних сукоба који могу да прерасту и у отворене оружане сукобе ограничених али и већих размера. Такву врсту претње, пре свега, представљају постојећи сукоби у Украјини и Сирији, дугорочно непомирљиви односи међу државама и народима на Блиском истоку, затегнути односу међу актерима по питању Северне Кореје, питање превласти у Јужном кинеском мору, разграничење на Арктику.
Стање безбедности у региону, поред планетарно присутних претњи које потичу од тероризма, миграција, трговине наркотицима, … карактеришу и додатно усложњавају и питања попут великоалбанских тежњи, недовршен процес међусобног признавања граница држава региона, амбиције прекрајања постојећих граница, организовани криминал, корупција, …
Упоредо са свим овим проблемима у току је процес прерасподеле моћи великих светских сила, односно, промена односа снага и преузимање водеће улоге, што ситуацији у свету али и региону, даје посебан тон и уноси додатну дозу неизвесности у погледу даљег дешавања и развоја постојећих сукоба. Тешко је дати процену, да ли ће процес преузимања потпуне надмоћи Кине од, сада још увек надмоћних Сједињених америчких држава, што се предвиђа за период око 2030. године и избијање Русије на светску позицију број 2 око 2050. године, проћи без већих трвења или можда чак и сукоба. Историја нас учи да доминантне силе углавном нису одлазиле са сцене мирно и предавале преимућство без озбиљнијег, па и оружаног сукоба.
Да је полазна процена и иницијатива за одржавање оваквог предавања добра, да је то израз потребе студената и њихове жеље да боље схвате и детаљније спознају најзначајније проблеме безбедности у региону и свету, доказ су многобројна питања постављена предавачу и разговор на покренуте теме који су потрајали колико и само предавање.

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

ebforum

Praćenje i analiza stanja bezbednosti u svetu sa težištem u Evropi i Aziji.