Представљање књиге ,,Приватизација друштвених предузећа на Косову и Метохији под окриљем УНМИК администрације“

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

 

Књига ауторке Сандре Давидовић, чланице Београдског форума за свет рaвноправних и коаутора Јелене Пејић и Данила Бабића ,,Приватизација друштвених предузећа на Косову и Метохији под окриљем УНМИК администрације“ представљена је јуче, 12. децембра, на Факултету политичких наука у Београду. О књизи, њеним дометима и ауторима, моногобројним посетиоцима су говорили Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, Игор Поповић, Канцеларија за Косово и Метохију, професор др Слободан Самарџић, Факултет политичких наука и аутор Сандра Давидовић.

Књигу је, као истраживачки рад младих стручњака, издао Београдског форума за свет рaвноправних а под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и као таква представља резултат заједничког напора цивилног, стручног и државног сектора.

Представљајући књигу и њене ауторе, говорницу су се веома похвално изразили о раду младих стручњак, посвећености послу којег су се прихватили и новом сагледавању Косметских дешавања у претходним и садашњем времену на пољу економије, права и власничких односа. Резултат тог рада је једногласно оцењен као изузетан. Такође, дело представља пионирски подухват код нас, док је на простору Западне европе већ издато неколико књига које се баве овим питањем.

За нешто више од пола године, троје младих стручњака потпуно посвећених циљу, да у данашње време када се разматрање питања Косова и Метохије у домаћој јавности углавном своди на политичка виђења и делом на питања заштите културних добара, размотри питање приватизације имовине, дошло је до изузетног резултата. Проводећи истаживање, аутори су сагледали проблем са становишта домаћег и међународног права, економских показатеља, прикупили и приказали обиље података о проведеној приватизацији, извели потребне анализе и на бази чињеница дали утемељене закључке.

Истакнуто је да, икао књига обрађује сложен феномен трансформације власништва над имовином, ауторима је пошло за руком да материју читаоцу представе на пријемчив, разложан и надасве разумљив начин. У књизи је на аргументован начин показано да су одлуку о трансформација власништва над имовином донели ненадлежни органи, да за то нису имали ничији мандат, да за то не постоји никакав правни основ у међународном и домаћем законодавству и прописима, да се трансформација одвијала на нерегуларан начин и да је предметом приватизације постала и имовина која није била само државна и друштвена него су у питању и други облици својине попут привредних и деоничарских друштава, па чак и приватна својина. Из свега се, како су казали и говорници који су представили књигу, намеће једини могући закључак, да то није била никаква приватизација него брутална пљачка и отимачина туђе имовине. На такав закључак упућује низ показатеља, па и чињенице да су се многи дистанцирали од тог процеса и тих радњи, проглашавање ненадлежним за доношење одлука и поступање у тим пословима, преношење овлаштења на измишљене, само за ту потребу створене  субјекте, одсуство било којег озбиљног светског инвеститора у том послу, …

Казано је и да ће књига постати извор података и полазиште за наредне радове у овој и другим областима, да политичким структурама може бити водич за промишљање и поступање, те да ће бити од користи стручној јавности али и просечно обавештеном читаоцу који ће ту наћи обиље недовољно или потпуно непознатих података. Препоручено је и да по овом моделу треба поступити и у другим областима друштвеног живота и делатности, јер питање Косова и Метохије није само политичко питање него много пре и више питање националног идентитета, економије, безбедности, духовности, културног наслеђа, …

 

Петко Рашевић

Евроазијски безбедносни форум

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email