Монографија „ПРИДВОРИЦА – симбол усташких злочина НДХ“

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

„ПРИДВОРИЦА – симбол усташких злочина НДХ“

 

У издању Евроазијског безбедносног форума из штампе је управо изашла монографија ПРИДВОРИЦА – симбол усташких злочина НДХ чији су аутори Митар Ковач, Спасоје Мучибабић, Петко Рашевић и Ранко Гојковић.

Храм светог кнеза Лазара у Придворици након обнове

Књига је резултат вишегодишњег рада на истраживању овог злочина НДХ у време II Светског рата који симболизује укупан однос те нацистичке творевине према Србима. У књизи је, поред описа почињеног злочина у селу Придворица и Гатачком крају, дат приказ географских, историјских, културолошких, религијских, социјалних, војних и других околности и прилика који су претходили тим стравичним дешавањима, као и последице тих дешавања, те однос послератних власти према жртвама и злочинцима. Такав приступ и приказ тих ратних догађаја и злочина даје бољи увид и помаже бољем схватању како је тај и други злочини припреман и учињен, како је уопште био могућ тако монструозан однос човека према човеку, комшије према комшији, познаника према познанику, пријатеља према пријатељу, …

Предани рад аутора и читавог тима сарадника на прегледу архивске грађе, анализе хиљада оригалних докумената, изучавања докумената и ранијих писања и сазнања о овом догађају изродили су књигу у којој је на 350 страна уз неколико десетина фотографија и факсимила оригиналних докумената архивске грађе, кроз разраду у једанаест поглавља, свеобухватно сагледан период који је претодио злочину, сам злочин и каснија дешавања на том простору. Завршно поглавље даје податке о пројекту за изградњу Спомен обиљежја Придворица а сама монографија представља део укупног пројекта. У књизи је дат и документовани приказ односа и супротстављености два ослободилачка покрета српског народа Југословенске војске у отаџбини под командом генерала Михаиловића и Народноослободилачког покрета  под командом Јосипа Броза, као и њихов однос према српском народу у првим годинама рата.

Књига ће бити изложена на сајму књига у Београду на штанду Представништва републике Српске у Београду а моћи ће да се купи на заједичком штанду издавача из Републике Српске. Представљање књиге ће бити 26. октобра (субота) у 18.00 часова  на штанду Представништва Републике Српске. О књизи ће да говоре аутори Митар Ковач, Ранко Гојковић и рецензенти проф. др Милоје Пршић и др драган Петровић.

Званично представљање књиге биће 28. новембра у Дому Војске Србије у Београду у 12.00 часова.

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email