„Добар план“, размена територија! Дати своје велико за своје мало! – МИРЈАНА АНЂЕЛКОВИЋ-ЛУКИЋ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Прошла је двадесет једна година од агресије НАТО армаде на једну малу земљу која није никога угрожавала сем што је бранила своју територију на Косову и Метохији од терористичке УЧК. Банде терориста су организовале оружану побуну 1998. против Србије на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије. Рат на Косову и Метохији је отпочео уствари још 1998. године, а ескалирао је 1999. у пролеће, кад је НАТО алијанси која је подржавала терористе на Косову и Метохији, постало јасно да њихови штићеници губе и да ће их српска полиција потпуно поразити.

Косово и Метохија је са геостартешке стране војно изузетно занимљив простор, са њега се надгледа важна вардарско –моравска путна комуникација, а с обзиром на положај висоравни може се контролисати део Јадранског мора чак до Отрантских врата. Американци и Немци су одавно заинтересовани за ову српску покрајину, која је почела да се осамостаљује још из Титовог времена, кад је поп (распоп) Владимир Зечевић, православни свештеник, студент проте Стеве Димитријевића, изневерио Дражу Михаиловића, и заменио мантију партизанском униформом. Био је већник Другог заседања АВНОЈ-а и први министар полиције у Демократској Федеративној Југославији. Као министар полиције, потписао је указ о забрани повратка протераних Срба на своја отета имања после рата [1]. Тада су југословенске власти отвориле границу према Албанији и огроман број Албанаца се сјурио у питомину Косова и Метохије. Издаја српских интереса је почела са настанком Титове Југославије после Другог светског рата. Једино је Србија од свих федералних јединица добила две аутономне, прво области а затим покрајине. У Хрватској је такође било услова за формирање покрајине, Западна Славонија, Банија, Кордун и Лика и Далматинска Загора су били простори са 90% Срба у Краљевини СХС.
Међутим ватиканска политика према православном живљу је доживела свој максимум у рату од 1941. до 1945. када је побијено преко седамсто хиљада православних Срба, Рома и Јевреја. Број жртава је на жалост много већи јер је река Сава носила лешеве и окупљала их око куле Небојше. Београдом се данима осећао мирис распалих тела. Требало би свим жртвама тог усташког покоља Срба, Јевреја и Рома али и неподобних Хрвата, подићи споменик баш на месту где је кула Небојша, како то предлаже председник Развојне академије Срба, РАС, проф. др Алек Рачић. Тај покољ српског становништва у Хрватској, Јасеновац, није смео да се помене у СФР Југославији због мирољубиве политике и братства и јединства. Како је говорила проф. Смиља Аврамов, сваки некажњени злочин се поново јави у свој својој крволочности, и то се десило почетком разбијања СФР Југославије. Учињени су небројени злочини према Србима у Хрватској. Са поновним жигом усташтва, нису ни деца била поштеђена. Србија је у двадесетом веку доживела три најстрашнија геноцида, а злочинци су остали и даље некажњени.
Срби су протерани са вековних огњишта из Хрватске, али су успели на пушку да се изборе за Републику Српску и то је велики допринос српског народа.

Тако је било и на Косову и Метохији кад су шиптарске банде 1998. оформиле терористичку УЧК и почеле да протерују и убијају српски народ. Србија, тада Савезна Република Југославија, да се не би догодио геноцид над српским народом, предузела је све мере уставом загарантоване у циљу спречавања оружане побуне на својој земљи. Јер Косово и Метохија историјски припадају Србији.

Геопростор Косова и Метохије је до 1946. године обухватао геопростор само 15 садашњих општина. Та територија је била језгро немањићке Србије. Површина тог геопростора износила је 5.156 квадратних километара са укупно 708 насеља [1].

Геопростор осталих 14 садашњих општина Космета (Витина, Гњилане, Гора, Звечан, Зубин Поток, Косовска Каменица, Косовска Митровица, Ново Брдо, Исток, Пећ, Призрен, Подујево, Лепосавић и Штрпце) припадао је Старој Србији. Њихова укупна површина је 5.217 квадратних километара са укупно 670 насеља. [2].

И када су југословенски комунисти, желећи да Албанију претворе у седму републику, нудили Космет Енверу Хоџи, били су толико галантни, па су тргујући српским територијама, тадашњу аутономну област Косово и Метохију проширили са 14 нових општина, односно дуплирали је по површини и тако, по њиховом мишљењу, направили „примамљив мамац“ за Албанију. Вероватно би још тада Космет завршио у „великој Албанији“, да није дошло до Информбироа, који је заоштрио односе између Тита и Енвера Хоџе, па је Космет остао у Србији, иако су још тада косовски албански кадрови у врху КПЈ заговарали припајање Албанији. [2].

Данас, господар Вучић који можда не зна ове детаље из историје КиМ, хоће поново, по угледу на комунисте да им увећа простор, дајући им општине на југу Србије а за узврат да добије део нечега на северу КиМ што је историјски припадало и данас припада Србији. Треба да зна да ни у једном историјском раздобљу Косово и Метохија нису били засебан државни, политички или етнички геопростор. Припадали су Србији, и није тачно да Србија тамо нема ништа, као што каже председник Вучић. А још каже да је био најбољи студент права свих времена!
За Косово и Метохију су се отимале и Турска и Аустроугарска и Немачка, а данас и САД, јер вредност рудног богатства, само мрког угља, износи око 500 милијарди долара. Да ли Александар Вучић са својом „елитом“ сакупљеном ко зна одакле, има толике новце да плати штету остатку Србије за тако колосалан губитак територије?

Према Уставу Републике Србије, Косово и Метохија су аутономна покрајина у саставу Републике Србије. А тако пише и у Резолуцији 1244 на коју се нико из Србије од 5. октобра 2000. до данас не осврће. Ту и тамо се стидљиво помене тек реда ради.

Косово и Метохија су неотуђиви део Републике Србије, мада данашња власт упорно ради на томе да га преда Албанцима и да му да све атрибуте државности. Речју, да га призна као себи равног! Е, то неће моћи према божјим и људским законима! Доста се од Србије отимало, ред је да се отимачини стане на пут!

 

1. https://vidovdan.org/info/pop-vlada-zecevic-potpisao-ukaz-o-zabrani-povratka-srba-na-kosovo/
2. https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:211004-Komunisti-menjali—granicu-Kosova

 

Преузето са сајта: Корени

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email