Где је запело – МИРЈАНА АНЂЕЛКОВИЋ ЛУКИЋ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Србија је 1999. године дивљачки бомбардована, уништене су јој фабрике, репетитори, зграде радио-телевизије у Новом Саду и Баеограду, велики број цивилних зграда је порушен, горели су пираленски трансформатори, гађани су далеководи електропроводљивим влакнима, горели су резервоари са нафтом, бензином, винилхлоридом… У реке је избачена велика количина отровних супстанци како би се еколошка штета смањила. Србија је гађана и мецима од осиромашеног урана (ОУ), који је за векове унапред затровао подручја око Врања и на Косову и Метохији. Наша војска у сарадњи са институтом Винча очистила је део око ТВ репетитора на Пљачковици, брду изнад Врања и по околним селима, где су падали меци са ОУ. Велика загађења су била у Панчеву, Новом Саду, Крагујевцу и свуда где су падале разорне бомбе по трафо станицама које су користиле трафо уље, пирален за хлађење. У њима су се налазиле тоне тог опасног уља, које је делимично исцурело у тле и загадило подземне воде, а делимично је изгорело и послало своје отровне продукте, пре свега диоксине, у атмосферу. На основу таквих пожара које су изазвале разорне бомбе НАТО, може се са сигурношћу тврдити да је то био хемијски рат против СРЈ. Продукти сагоревања нафте, бензина, пиралена, мономера винилхлорида у комбинацији са ослобођеним гасовима приликом детонација изазвали су велико хемијско загађење које се сврстава у хемијске ратове.

(погледати: https://www.dnevnik.rs/drustvo/tema-nato-bombardovanem-rafinerija-pocinio-hemijski-genocid-28-05-2018)

НАТО алијанса је убила преко 3000 цивила, међу којима и велики број деце. После бомбардовања, годину или две, прво су се појавиле болести крви, леукемије, а затим и карциноми других органа. Лекари онколози су тврдили да се велики пораст разних врста тумора, очекује после десет до двадесет година. А ми се управо налазимо у том критичном раздобљу. Стручњаци из области хемије, војних наука, лекари упозоравали су да треба да се испитају поједина подручја у Србији и да се види колико је загађење и како се оно одразило на животну средину и људе. И шта да се предузме. Али, све владе које су дошле после 5.ог октобра су се оглушиле о овај апел. Прва влада Србије која је чула своје научнике, је ова, те је именовала комисију на нивоу Владе за истраживање загађења Србије.

(погледати:  http://www.politika.rs/sr/clanak/404403/Politika/Imenovana-Komisija-za-ispitivanje-posledica-NATO-bombardovanja).

Многи сматрају да је то изнуђен потез, јер после двадесет година колико је прошло од агресије, ништа више није остало што би могло да се истражи, тако мисле лаици. Председник Србије је подржао оснивање ове комисије и рекао том приликом: „Нисам никада сасвим веровао у све теорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијум, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не, не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице – навео је председник Србије.

(погледати: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vucic-najavio-istragu-posledica-nato-bombardovanja-nisam-verovao-u-sve-teorije-o/yqzx1wy )

Још је рекао да ће Србија озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним ураном, јер се ради о злочину без преседана. Али, на жалост до дана данашњег се Србија није озбиљно ангажовала за истраживање о последицама НАТО бомбардовања и поред тога што је то, како рече председник, „злочин без преседана“.

У Србији је повећан број канцерогених болести, разних болести плућа и повећан је број оболелих од штитне жлезде. Повећан је и број аутоимуних болести. Повећан је стерилитет код мушкараца и жена. Смртност од карцинома у Србији је већа од смртности у Европи.

Са конференције ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ
(злоупотреба знања за остваривање ратних и политичких циљева) одржане у Београду 22. фебруара 2017. године, у организацији Друштва физикохемичара Србије и Академијског одбора САНУ „Човек и животна средина“, упућен је апел државном руководству Србије са молбом да се формира Комисија која ће истражити загађење узроковано НАТО бомбардовањем Србије. То је било 2017. године.

Апел стручњака са овог скупа је уродио плодом: 12 јуна 2018. у просторијама Владе Србије свечано је промовисано формирање Комисије за испитивање загађења.

(погледати: хттпс://www.екологија.гов.рс/формирано-заједницко-тело-за-утврдјивање-последица-нато-бомбардовања/?ланг=цир).

Почетак рада заједничке Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања Републике Србије по здравље људи и животну средину, потписали су министар за заштиту животне средине, Горан Триван, министар здравља Златибор Лончар, министар одбране Александар Вулин и министар просвете Младен Шарчевић. Ово новоформирано тело окупиће најеминентије истраживаче, научнике, стручњаке и институције Србије, са задатком да испитају све чињенице које су релевантне за утврђивање последица бомбардовања 1999. године.

У оквиру Заједничког тела деловаће Међуресорно координационо тело, Савет, Национална мрежна лабораторија и Управни одбор. Међуресорно координационо тело (МКТ) биће ангажовано на прикупљању, анализи и припреми материјала са подацима о променама у стању животне средине и природе, пре и после НАТО бомбардовања, а у његов рад биће укључени и други еминентни стручњаци, нарочито институти. Национална мрежа лабораторија објединиће рад акредитованих државних и приватних лабораторија, ради прикупљања извештаја о испитивањима који се односе на истраживање појава загађења радиоактивним материјалом и истраживање хемијског и биолошког загађења.

Проф. др Александар Јововић, председник Међуресорног координационог тела, истакао да је ће у раду овог тела бити примењене у свету признате научне методе, што ће гарантовати поузданост и прихваћеност података. Проф др Даница Грујичић, која је укључена у рад Комисије, објаснила је да ће се истраживања стручњака одвијати у две фазе, при чему ће се у првој фази прикупљати и обједињавати постојећи подаци и резултати већ спроведених истраживања. Она је позвала младе научнике да допринесу откривању истине о последицама бомбардовања. „Истраживања ће бити вишегодишња, због чега ће јавност морати да буде стрпљива у чекању резултата“, истакла је. „Струка, наука, млади људи који морају да изађу на терен, и државна организација као подршка“, објаснила је основ рада Заједничког тела. Проф. др Грујичић је посебно истакла значај формирања ове Комисије и захвалила се на подршци Владе Републике Србије на овом послу.

Међуресорном координационом телу је обећано 15 милиона динара за почетне радове. Такође је обећано да ће добити канцеларију, факс, телефон, печат и лице које ће водити техничке и административне послове везане за рад МКТ. За истраживање овако озбиљног проблема, загађења, потребно је да се плате људи који ће према инструкцијама, узимати узорке воде и тла, затим ти узорци треба да се обраде да би били спремни за одређено хемијско и инструментално испитивање, људима треба да буду исплаћене дневнице и пут до одређених локација, све су то проблеми с којима ће се ово МКТ сусретати. Чланови МКТ су се одрекли својих хонорара, радиће про-боно, а њихов рад и знање су најскупљи ресурс у овом послу.

Српска јавност је са великим одобравањем дочекала образовање Комисије и са нестрпљењем очекује резултате испитивања. Међутим, сем студије др Лакетића који је председник скупштинске Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања, о оболевању деце од канцера и његовом предвиђању о појави болести код деце која су рођена после бомбардовања, ништа се конкретно није урадило.
(погледати: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3238805/zasto-su-u-opasnosti-generacije-rodjene-posle-nato-bombardovanja-otkriveno-da-je-toksin-decu-od-5-do-9-godine-ucinio-podloznijom-obolevanju-od-malignih-bolesti)
А и та његова студија је поприлично празњикава и научно недовољно утемељена, како су констатовали учесници на Првом међународном симпозијуму лекара у Косовској Митровици, одржаном у новембру 2019. Господин Лакетић је мало прошетао до Врања, интервјуисао људе који су оболели и породице умрлих од рака који су чистили локацију око ТВ репетитора на Пљачковици, прошетао се и до Италије где је разговарао са адвокатима који су изнели тужбе војника оболелих од карцинома због боравка у БиХ и на Косову и Метохији. Из Италије нам је донео обећања да ће нам њихови стручњаци, лекари и адвокати помоћи у нашем послу о разоткривању загађења које нам је оставило бомбардовање НАТО алијансе. И то је све. Као да ми немамо своје стручњаке који могу адекватно да одговоре на ове изазове!

Међуресорно координационо тело (МКТ) које је састављено од еминентних сручњака који су од почетка бомбардовања истраживали, у склопу својих могућности загађење животне средине Србије, остало је скрајнуто. Ништа од обећаног се није до дана данашњег остварило. Од иницијативе за формирање Комисије за утврђивање загађења Србије прошло је три године и ништа се није покренула са мртве тачке, упркос подршци Владе и ресорних министара. А да ли ће коначно МКТ бити ангажовано у овом фундамнеталном послу, који је битан за све грађане Србије, видеће се. За сада се ништа не дешава. Од почетне иницијативе 2017. године и од формирања комисије 2018. прошло је две године. Прошла је и 2019. година без икаквог помака у истраживању, а тек је почела Нова 2020. година, неко малициозан би рекао, има времена! Због чега се оволико касни са почетком радова на истраживању? Чланови МКТ питају се оправдано „Где је запело и ко кочи“?

 

Преузето са сајта: Корени

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email